Vladimir Veličković

Rođen 1935. u Beogradu. Arhitektonski fakultet završio u Beogradu 1960. Bio saradnik Majstorske radionice poznatog hrvatskog slikara Krste Hegedušića. Od 1966. živi i radi u Parizu. Dobitnik značajnih nagrada i priznanja.
Urođeni onirički zanos i sklonost prema „onostranom” svetu opredelili su Vladimira Veličkovića za slikarski žanr poetske fantastike, po ikonografiji bliske nadrealizmu. (…) Veličković metaforički aludira na fatalni „triumf zla” koji daje pečat opšteistorijske zbilje, pre nego što evocira prizor neke konkretne fizičke katastrofe. Masakr o kojem on svedoči odnosi se na stradanje čoveka uopšte, a ne na tragediju određenih pojedinaca. U Veličkovićevom obimnom slikarskom opusu razlikuju se izrazito dve faze, različite po gami njegovog kolorita. Prva je „hladna”, sivo-plavičasta faza, a druga je „užarena”, sa dominantnim tonom cinobera i karmina. Osim razlike u atmosferi, slikani priizori u obe faze imaju oznaku iste poetike i ikonografije.
Đorđe Kadijević, tekst preuzet iz:  Živojin Ivanišević (ur.), Antologija srpskog slikarstva druge polovine XX veka /  Serbian Painting Anthology of Second half of the Twentieth Century (5. izdanje), Beograd: Pariski krug, 2011, 146.

Pogledajte intervju sa umetnikom (klikom na fotografiju), u njegovom ateljeu u Parizu, koji je 2016. godine vodio mr Živojin Ivanišević, a potom i priredio kao specijalnu emisiju u okviru serijala "Savremeni srpski slikari XX veka" u produkciji Pariskog kruga.

Leave a Reply

Close Menu