Vasilije Vasa Dolovački

Rođen 1960. u Bavaništvu. Diplomirao i završio postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Samostalno izlaže od 1981. godine. Član je ULUS-a. Dobitnik je više nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Živi i radi u Bavaništu.
Na njegovim platnima, tihim i skladnim, ima nečeg od topline i lirskog ozarenja zakasnelog srpskog romantizma, pri čemu sentiment koji Dolovački priziva podrazumeva vračanje poetici malih stvari. (…) Suočavajući se sa Vasinim malim mrtvim prirodama pred posmatračem iskrsne neočekivani sklad staklenki za vino, tegli sa medom iz naših ostava, kriški lubenica, dinja sa svojim slatkim… (…) Sve je to neobično lepo i harmonično postavljeno, podređeno nežnoj, lirkoj eleviranosti, sanjivom i setnom lirizmu, koji u spoju sa disciplinovanom konstruktivnošću i strogim analitičkim raspoloženjem od slika Vase Dolovačkog čini svojevrsne savremene ikone, čije tople, oplemenjene game i bogate gradacije smeđeg tonaliteta u posmatraču bude toplinu i nežnost.
Dragan Jovanović Danilov, tekst preuzet iz:  Živojin Ivanišević (ur.), Antologija srpskog slikarstva druge polovine XX veka /  Serbian Painting Anthology of Second half of the Twentieth Century (5. izdanje), Beograd: Pariski krug, 2011, 252.

Leave a Reply

Close Menu