NOVOSTI

Otvaranje izložbe

FANTASTIKA...

...u srpskom slikarstvu (izbor)

9. jul 2019. u 19h

Izložbu će otvoriti
Dragan Jovanović-Danilov i Dejan Đorić

LJUBA | OMČIKUS

VELIČKOVIĆ | ŠOBAJIĆ

JALE | MARKOVIĆ | MILETIĆ

ĐUROVIĆ | ULARDŽIĆ

DOLOVAČKI | MITROVIĆ

KRUNIĆ | PIRKOVIĆ

Pariski krug

Umetnički prostor | Agencija za izdavanje knjiga

Umetnička agencija “Pariski krug” počela je sa radom 1990. godine pod nazivom “Pikaso” sa sedištem u Pančevu. To je bila prva galerija koja je organizovala multimedijalne simpozijume i likovne kolonije od 1994. do 2001. godine. Organizovala je pet kolonija, tri simpozijuma i preko trideset velikih izložbi u zemlji i u inostranstvu. Do 2019. godine “Pariski krug” je organizovao preko 60 izložbi u zemlji i u inostranstvu. 

Galerija “Pariski krug” u Eurocentru u Beogradu (Makedonska 30), otvorena je marta 2005. godine, izložbom Ljube Popovića, Vladimira Veličkovića, Miloša Šobajića i Miodraga Dade Đurića – četvorice naših slikara koji decenijama žive i rade u Parizu. Izložbu je otvorio Nikola Kusovac, poznati likovni kritičar i istoričar umetnosti. Izložba je priređena povodom objavljivanja monografije “Pariski krug” u kojoj su o devet naših proslavljenih slikara pariskog kruga pisali istaknuti srpski i inostrani istoričari umetnosti, likovni kritičari i filozofi. 

Osnova ideja prilikom osnivanja galerije bila je da ljubitelji slikarstva u Beogradu na jednom mestu mogu da vide ono što najbolji slikari koji žive u Parizu i u drugim mestima u Evropi, imaju da pokažu. Prilikom osnivanja ovog umetničkog prostora u programskom savetu bili su istaknuti slikari-majstori Ljuba Popović i Petar Omčikus, kao i autori monografije “Pariski krug”, likovni kritičari Nikola Kusovac, Đorđe Kadijević i Sreto Bošnjak

Pored bogate izlagačke delatnosti, “Pariski krug” je ostvario značajan doprinos i u domenu izdavaštva u likovnoj umetnosti. “Pariski krug” je do sada objavio trinaest naslova, dvadeset i jedno izdanje i oko šezdeset kataloga i publikacija. Posebno su se izdvojile dve značajne, bazične knjige:

Antologija srpskog slikarstva XX i početkom XXI veka

Antologija srpskog slikarstva XX
i početkom XXI veka

Monografija Ljube Popovića, Pariski krug, 2017

LJUBA
(1953/2016)

Vlasnik agencije, mr Živojin Ivanišević, autor je i voditelj preko 400 TV emisija o slikarstvu i 50 TV aukcija. U poslednjih petnaest godina jedini je organizator TV aukcija u zemlji. Ove emisije i TV aukcije emitovali su: RTS (treći kanal), PINK, nekadašnji YU INFO, TV POLITIKA, TV AVALA, TV KOŠAVA.

Živojin Ivanišević je, takođe, autor TV serijala “SAVREMENI SRSPKI SLIKARI XX VEKA” (20 emisija), koji je emitovan 2016. godine na TV B92 info, a sredinom januara 2017. godine i na TV N1. 

“Pariski krug” jedinstven je, pre svega, po tome što naizmenično promoviše i afirmiše ono što se dešava i u Parizu i u Srbiji. Paradigmatičan primer jeste dugogodišnja saradnja mr Živojina Ivaniševića sa našim priznatim slikarima-majstorima koji godinama stvaraju u Parizu: Ljubom Popovićem, Vladimirom Veličkovićem, Dadom Đurićem, Petrom Omčikusom, Batom Mihailovićem i Milošem Šobajićem.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak: 10:00-15:00h

Subota: 10:00-14:00h

Nedelja: Zatvoreno

Kontakt

Eurocentar I sprat, Makedonska 30, Beograd
Tel: +381 63 232 757
Email: pariskikrugbg@gmail.com

Budite u toku sa događajima

Pratite naše kanale i saznajte šta sve novo spremamo!

Close Menu